Ψυχολογία

Το παιδί μου φοβάται τον Άγιο Βασίλη

Τα Χριστούγεννα συνδέονται φυσικά με τον Άγιο Βασίλη. Αυτόν τον συμπαθητικό κύριο, κατά την άποψη των ενηλίκων, που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει άσπρα γένια. Πολλά παιδιά τον περιμένουν με ανυπομονησία αφού είναι αυτός που θα έρθει για να τους φέρει τα δώρα. Κάποια άλλα όμως, τα τρομάζει μόνο και μόνο που τον σκέφτονται.

Οι γονείς πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα παιδιά τον φοβούνται, φυσικά γιατί ως ενήλικες συνειδητοποιούμε την φανταστική διάστασή του.

Η φιγούρα του στα βιβλία, στις εικόνες, στα παιχνίδια, μπορεί να είναι ευχάριστη και τα παιδιά τον φαντάζονται έτσι όπως θέλουν. Όπως λέμε, από μακριά και αγαπημένοι.

Κάπου διάβασα μια φορά, πως σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κάνουν εικόνα τον Άγιο Βασίλη ως έναν ήρωα πολύ μικρών διαστάσεων και πως όταν έρθει η στιγμή να «το δουν» σε κάποιο χώρο, καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαν φανταστεί.

Τα παιδιά φοβούνται για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αυτό το «πλάσμα» τους παρακολουθεί όλο τον χρόνο και γνωρίζει αν ήταν καλό παιδί ή όχι, για να αποφασίσει αν θα του πάρει δώρο αυτή τη φορά. Άγνωστο άτομο, το οποίο όμως, λένε στο παιδί ότι πρέπει να συμπαθεί. Επίσης έρχεται στη γη, από τον ουρανό, με έλκηθρο και τον οδηγούν τάρανδοι; Ποσό πανίσχυρος μπορεί να είναι; Και ποσό τρομακτικό το γεγονός ότι μπαίνει στο σπίτι μας καθώς κοιμάται το παιδί; Να αναφερθώ και στη βαριά φωνή, στη γενειάδα, στα γυαλιά και όλα αυτά τα οποία κρύβουν τα ξεκάθαρα χαρακτηριστικά του.

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που θέλει τα παιδιά να φοβούνται. Όποτε προτείνω κάποιες ιδέες για να τα ηρεμήσουμε και να εξοικειωθούν με την μορφή του.

  1. Φέρτε τα παιδιά σε επαφή μαζί του από νωρίς. Αυτό τους δίνει χρόνο να τον συνηθίσουν. Δείξτε τους εικόνες, διαβάστε παραμύθια, δείξτε τους στολίδια που τον απεικονίζουν. Αυτό θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν και όταν θα έρθει η ώρα της τετ α τετ επαφής μαζί του θα είναι προετοιμασμένα.
  2. Περιγράψατε τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά. Περιγράψατε τη μορφή του, τον χαρακτήρα του, την καλοσύνη του. Εξηγήστε στο παιδί τι ακριβώς θα αντικρίσει όταν τον δει.
  3. Γράψτε το γράμμα για το δώρο του παιδιού. Έτσι θα έχετε ως γονείς την ευκαιρία να εξηγήσετε στα παιδιά τις καλές προθέσεις του. Θα καταλάβουν τον φιλάνθρωπο χαρακτήρα του Αγίου Βασίλη και έτσι θα χαλαρώσουν στην σκέψη του.
  4. Μην πιέσετε το παιδί. Αυτό θα προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση στο παιδί. Όταν είναι έτοιμο θα τον πλησιάσει. Αν δεν είναι δεν πειράζει.

Εάν το παιδί εξοικειωθεί με την έννοια του Άγιου Βασίλη, τότε η συνάντησή τους μπορεί να είναι πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία για αυτά, με αποτέλεσμα να τα χαροποιήσει και να τα ενθουσιάσει πολύ.

Hey Mamá, HoHoHo!
Καλές γιορτές σε όλη την οικογένεια.