Διατροφή

Tips για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες

Ως γονείς, θέλουμε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για την υγεία και την θρέψη των παιδιών μας. Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες είναι πολύ βασικό για την ευεξία τους.

Τα μωρά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες θρέψης και οι αρχικές εμπειρίες τους με το φαγητό μπορούν να σχηματίσουν κάποιες από τις συνήθειές τους. Είναι σημαντικό να τους παρουσιάσουμε μια πληθώρα από θρεπτικά φαγητά και γενικότερα να τους δημιουργήσουμε μια θετική σχέση με το φαγητό. Δεν θα τους αρέσουν όλα φυσικά (σε σένα αρέσουν όλα; Όχι βέβαια) αλλά τουλάχιστον θα τα έχουν γευτεί.

Το ταξίδι αυτό είναι από τα πιο δύσκολα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι γονείς. Γι’ αυτό πάμε να δούμε μερικά tips και στρατηγικές που ίσως βοηθήσουν κάποιες/κάποιους από εσάς.

Εισάγετε πληθώρα φαγητών

Οι διαφορετικές τροφές μπορούν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα βασικών θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού μας. Καλό είναι να εισάγετε μια ποικιλία τροφών για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας λαμβάνει μια ισορροπημένη και ποικιλόμορφη σειρά βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Εισάγετε φαγητά με διαφορετικές υφές και γεύσεις

Η παροχή ποικιλίας γεύσεων και υφών από νωρίς βοηθά στην ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων του μωρού σας. Προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα τροφών, εκθέτετε το μωρό σας σε διαφορετικές γεύσεις, καθιστώντας το πιο πιθανό να αποδεχτεί και να απολαύσει διαφορετικούς τύπους τροφών καθώς μεγαλώνει.

Χρειάζεται υπομονή όταν εντάσσουμε στερεές τροφές

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι μια μεγάλη μετάβαση για τα μωρά μας, καθώς περνούν από τη διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από μητρικό γάλα ή φόρμουλα σε μια διατροφή που ενσωματώνει στερεές τροφές.
Θα χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα αυτή συνήθεια και εμείς φυσικά χρειαζόμαστε υπομονή.
Δεν είναι μόνο ένα μεγάλο κεφάλαιο το να μάθουν να επεξεργάζονται την τροφή και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, είναι και το ότι πρέπει τα στομαχάκια τους να προσαρμοστούν.

Δημιουργήστε ένα θετικό διατροφικό περιβάλλον

Σε ένα χαρούμενο και θετικό διατροφικό περιβάλλον, θα μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει μια θετική στάση απέναντι στο φαγητό. Θα πρέπει το μωρό να είναι αφομοιωμένο στο φαγητό του. Γιαυτο απομάκρυνε τυχών παιχνίδια ή κάτι άλλο που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του. Είναι επίσης σημαντικό να μην πιέζεις το μωρό να φαΐ εάν δεν το επιθυμεί. Αυτά βοηθούν στο να αναπτύξει μια καλή σχέση με το φαΐ γενικότερα.

Ελέγξτε λίγο τις μερίδες του φαγητού τους

Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ ως μανούλα δεν πετυχαίνω πάντοτε επειδή τα μωρά μου, ειδικα ο μικρότερος, μέχρι στιγμής τρώνε αρκετό φαγητό. Όμως, ο έλεγχος της μερίδας βοηθά στην πρόληψη της υπερφαγίας.
Τα μωρά έχουν μικρό στομάχι και μπορούν εύκολα να καταπονηθούν αν τους δοθούν μεγάλες μερίδες φαγητού.

Αγοράστε μπολ και φλιτζάνια σωστού μεγέθους για να σερβίρετε τις κατάλληλες μερίδες φαγητού για το μικρό σας. (Σε επόμενο blog post θα σας καθοδηγήσω σε ορισμένα που έχουμε δοκιμάσει εμείς και είναι κατά την άποψή μου τα ιδανικά.)

Σκεψεις…

Είμαι της άποψης ότι η υπερβολική στέρηση σε ορισμένα θέματα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Kαλό είναι να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να τρώνε, που και που, κάτι που επιθυμούν (που ίσως θεωρούμε εμείς «όχι υγιεινό»). Αν τους απαγορεύουμε αυτό το κάτι πάντοτε, τότε θα καταστρέψουμε τη σχέση τους με το φαγητό και κάποια μέρα που θα μπορούν να το φάνε χωρίς να σας ρωτήσουν, θα το κάνουν σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Για παράδειγμα, στην τελευταία φωτογρφία, βλέπετε τον 3ων χρονών γιο μου ο οποίος ήθελε να αγοράσουμε σοκολατένιο γάλα από τα Lidl για να πιει εκείνο το βράδυ. Ε λοιπόν, του το αγόρασα και το απόλαυσε!

Με την καθοδήγησή σας, το μωρό σας θα αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα το ωφελήσουν σε όλη του τη ζωή. Αρκεί να κάνετεεεε…υπομονή!

You got this Mamá (και μπαμπά φυσικά 😉)